Blauwe of zwarte zonnepanelen?

Je ziet steeds vaker zonnepanelen op daken liggen. Wie goed kijkt ziet dat er nogal een verschil zit tussen de panelen. De een heeft blauwe, de ander zwarte. Het verschil tussen die twee is meer dan een kwestie van smaak. Er zit ook verschil in hoe de panelen zijn gemaakt en wat de opbrengst is.

Opbrengst

Zwarte zonnepanelen hebben een hogere opbrengst dan blauwe zonnepanelen. Door de ontwikkeling van blauwe zonnepanelen is dit verschil in opbrengst de laatste jaren wel kleiner geworden. Het verschil zit hem in hoe een paneel wordt opgebouwd. Zonnecellen bestaan uit kristallen. Zwarte panelen zijn monokristallijne panelen. Dat wil zeggen dat de siliciumkristallen die gebruikt worden in de zonnecellen allemaal in één richting liggen. Bij polykristallijne panelen liggen deze kristallen door elkaar. Dit is het geval bij blauwe panelen. De zwarte panelen hebben een meer effen kleur.

Er bestaan nu ook all-black panelen. Bij deze panelen is ook het frame en het folie tussen de zonnecellen zwart. Dit vinden veel mensen mooier omdat het rustiger oogt en het frame niet reflecteert. Blauwe geven een andere reflectie en ogen wat onrustiger door de onregelmatige ligging van de kristallen. Natuurlijk is dit een kwestie van smaak!

 

Wil je weten wat er mogelijk is voor jouw huis? Doe dan onze zonnepanelen intake!