De gasprijs gaat in 2019 omhoog

Onze energierekening is al een tijd aan het stijgen. Begin september maakten economen van ABN AMRO al bekend dat de energierekening stijgt door de stijgende grondstofprijzen van gas en stroom. En per 1 januari 2019 gaat de energiebelasting ook nog omhoog. Hoe komt het dat onze prijzen stijgen? En wat kun je daaraan doen?

Wat kun jij doen om je energierekening te verlagen? Ontdek het snel met onze online Quickscan.

Prijs van gas en elektriciteit omhoog
De stijging van de energieprijzen komt doordat onze gezamenlijke energievraag blijft stijgen. Ondanks alle verhalen over energiebesparing, verbruiken we steeds meer energie. Zo hebben veel mensen een airco of ventilator gekocht tijdens de hete zomer, waardoor er meer elektriciteit is verbruikt dan andere jaren. Om aan de stroomvraag te voldoen werden elektriciteitscentrales op gas ingezet, waardoor de gasreserves zijn geslonken. Die gasreserves moeten nog aangevuld voor we onze verwarming aanzetten. En dan zijn er nog verouderde kernreactoren in België gesloten, zijn de CO2-emissierechten gestegen en letten we, nu het weer beter gaat met de economie, allemaal minder op ons energieverbruik.

We merken die prijsstijging dit jaar aan onze energierekening. Wie een energiecontract heeft met variabele prijzen, krijgt dus te maken met hogere kosten. Maar ook de tarieven voor nieuwe contracten met een vaste prijs per kubieke meter gas gaan omhoog. Wie nu een energiecontract met vaste prijzen heeft, moet na afloop van het contract waarschijnlijk rekening houden met flink hogere prijzen.

Stijging van energiebelasting in 2019
Naast stijgende energieprijzen, gaat de rekening vanaf 2019 nog verder omhoog door de verhoging van de ODE-belasting. De ODE (Opslag Duurzame Energie) is een extra belasting die je betaalt over iedere kilowattuur elektriciteit en kubieke meter gas. En let op: over de ODE-belasting betaal je ook nog eens 21% btw! Volgens de overheid stijgen de belastingen op energie voor een gemiddeld huishouden met €130 euro, bij een gelijk verbruik.

Niets aan te doen? Toch wel!
Wat de stijging van de gasprijs en de ODE voor jou betekenen hangt af van je energieverbruik: hoe meer je verbruikt, hoe meer je extra betaalt. Met goede isolatie kun je gemakkelijk de helft van jouw gasverbruik besparen. En steeds meer mensen kiezen voor de combinatie van een (hybride) warmtepomp met zonnepanelen. Door de stijgende prijzen worden dat soort maatregelen steeds interessanter… de besparing op je energierekening neemt de komende jaren alleen maar toe.

Benieuwd wat de beste opties voor jouw huis zijn en hoeveel je hiermee gaat besparen? Ontdek het direct met onze online Quickscan. 


Nieuwsbrief

Het laatste duurzame nieuws over acties, subsidies en financiering.

Schrijf je in