Prinsjesdag 2018

Vandaag, op Prinsjesdag, presenteert het kabinet zijn plannen voor 2019. Hoewel we er allemaal op vooruit gaan, wordt het leven ook duurder, onder andere door een stijging van de energiebelasting. De energierekening is al hoger door een stijging van de energieprijzen. Begin september maakten economen van ABN Amro al bekend dat de energierekening stijgt door de stijgende grondstofprijzen van gas en stroom. En nu komt daar een hogere energiebelasting bij.

Wat kun jij doen om je energierekening te verlagen? Ontdek het snel met onze online Quickscan.

Prijs van gas en elektriciteit omhoog
De prijzen van gas en elektriciteit zijn weer gestegen. Dit komt doordat de vraag naar energie blijft stijgen, ondanks alle verhalen over energiebesparing verbruiken we steeds meer energie. Zo hebben veel mensen een airco of ventilator gekocht tijdens de hete zomer, waardoor er meer elektriciteit is verbruikt dan andere jaren. Om aan de stroom vraag te voldoen werden elektriciteitscentrales op gas ingezet, waardoor de gasreserves zijn geslonken. Die gasreserves moeten nog aangevuld voor we onze verwarming aanzetten. En dan zijn er nog verouderde kernreactoren in België gesloten, zijn de CO2-emissierechten gestegen en letten we, nu het weer beter gaat met de economie, allemaal minder op ons energieverbruik.

De prijsstijging van energie heeft gevolgen voor onze energierekening. Wie een energiecontract heeft met variabele prijzen, krijgt dus te maken met hogere kosten. Maar ook de tarieven voor nieuwe contracten met een vaste prijs per kubieke meter gas gaan omhoog. Wie nu een energiecontract met vaste prijzen heeft, moet na afloop van het contract waarschijnlijk rekening houden met flink hogere prijzen.

 

Stijging van energiebelasting in 2019

Naast stijgende energieprijzen, gaat de rekening vanaf 2019 nog verder omhoog door de verhoging van de ODE-belasting. De ODE (Opslag Duurzame Energie) is een extra belasting die je betaalt over iedere kilowattuur elektriciteit en kubieke meter gas. En let op: over de ODE-belasting betaal je ook nog eens 21% btw!

Om je een idee te geven van de stijging heeft Pricewise een berekening gemaakt voor een gemiddeld energieverbruik van 1.500m3 gas en 3.500 kWh elektriciteit.

Niets aan te doen? Toch wel!
Wat de stijging van de gasprijs en de ODE voor jou betekenen hangt af van je energieverbruik: hoe meer je verbruikt, hoe meer je extra betaalt. Met goede isolatie kun je gemakkelijk de helft van jouw gasverbruik besparen. En steeds meer mensen kiezen voor de combinatie van een (hybride) warmtepomp met zonnepanelen. Dan gebruik je stroom, die je zelf opwekt, voor een groot deel van het verwarmen van je huis.

En met de stijgende prijzen wordt dat dus steeds interessanter… de besparing op je energierekening neemt de komende jaren toe. Je zou per jaar rond de 20 euro extra kunnen besparen door nu te investeren in isolatie of een warmtepomp voor jouw huis.

Benieuwd wat de beste opties voor jouw huis zijn en hoeveel je hiermee gaat besparen? Ontdek het direct met onze online Quickscan.


Bespaartest

15 duurzame tips

Naar de bespaartest