Subsidie voor isolatie

De overheid komt met maatregelen om woningeigenaren te stimuleren minder gas te verbruiken. Zo is de belasting op gas verhoogd terwijl de belasting op elektriciteit daalt. Maar de overheid helpt jou als woningeigenaar ook om minder gas te verbruiken. Daarom kun je vanaf 2 september subsidie aanvragen voor energiebesparende maatregelen zoals HR++ glas, dak-, vloer- of muurisolatie. Er is ook aanvullende subsidie voor ventilatie en isolerende deuren. 

De verstrekker van de subsidie is de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (de RVO). Op 15 augustus zijn de voorwaarden gepubliceerd in de Staatscourant, maatregelen die vanaf die datum worden uitgevoerd komen in aanmerking voor de subsidie. Je kunt naar verwachting vanaf 2 september de subsidie aanvragen.

Minimaal twee energiebesparende maatregelen

Je krijgt alleen subsidie als je twee of meer isolatiemaatregelen laat uitvoeren. Bijvoorbeeld dakisolatie en spouwmuurisolatie of vloerisolatie en HR++ glas. Je krijgt alleen subsidie als je deze maatregelen laat uitvoeren, je komt dus niet in aanmerking als je zelf isoleert. De subsidieverstrekker zal waarschijnlijk ook eisen stellen aan de kwaliteit van de maatregelen, bijvoorbeeld aan de isolatiewaarde, en/of aan het minimale oppervlak dat je isoleert. Wij houden rekening met deze voorwaarden bij het samenstellen van jouw pakket maatregelen.

Hoeveel subsidie kan ik krijgen?

Je krijgt een subsidiebedrag per vierkante meter die je laat isoleren. De prijzen van maatregelen verschillen, daarom verschillen de subsidiebedragen ook per vierkante meter. Zo krijg je voor de relatief goedkope maatregel spouwmuurisolatie € 5 per vierkante meter en voor de relatief dure maatregel triple glas inclusief isolerende kozijnen € 100 per vierkante meter.

 

Zeer energiezuinig pakket

In het energiezuinige pakket zitten alle energiebesparende maatregelen, een systeem voor CO2-gestuurde ventilatie of balansventilatie met wtw, en een kierdichtheid. Hiervoor ontvang je een bonusbedrag van €4000. Er worden voor dit pakket strengere eisen aan de kwaliteit van de maatregelen gesteld. Wij kunnen je daar meer over vertellen in de winkel.

Subsidie voor bewoners van een bestaande woning

Deze subsidie is alleen voor woningeigenaren die ook bewoner zijn van het huis waar ze de subsidie voor aanvragen. Je mag ook subsidie aanvragen voor een woning die je koopt en waar je na de verbouwing gaat wonen. Omdat deze bedoeld is om energiebesparende maatregelen te stimuleren, is deze subsidie alleen bestemd voor bestaande woningen. Nieuwbouwwoningen moeten bij oplevering al voldoen aan strenge eisen voor duurzaamheid.

Is jouw huis onderdeel van een VvE? Neem dan hier contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak.

Subsidie aanvragen voor isolatie

Naar verwachting kun je vanaf 2 september subsidie aanvragen. Je kunt de subsidie pas aanvragen nadat alle energiebesparende maatregelen zijn uitgevoerd en betaald. Je kunt subsidie aanvragen voor maatregelen die na 15 augustus zijn uitgevoerd. Onze adviseurs vertellen je meer over de subsidie en de voorwaarden in het adviesgesprek.

In 2017 was deze subsidieregeling ook al van kracht. Heb je toen subsidie ontvangen voor isolatie? Dan kom je helaas dit keer niet in aanmerking.

Wij helpen je met isoleren en aanvragen van de subsidie
Stap 1: Ontdek welke isolatiemaatregelen passen bij jouw huis. Je kunt hiervoor de Quickscan gebruiken. Je beantwoordt dan een paar vragen over jouw huis en situatie en ontvangt daarna een overzicht van mogelijke maatregelen. De maatregelen zijn gegroepeerd op basis van drie doelstellingen: een beter milieu, hoog rendement op de investering en het comfort in huis verbeteren. Voor een overzicht van alle mogelijkheden kijk je naar het milieu-pakket. Je ziet voor elk pakket wat het kost, hoeveel mensen gemiddeld besparen en wat de gemiddelde hoogte van de subsidie voor dit woningtype is.
Stap 2: Selecteer in het Quickscanrapport welke maatregelen je overweegt en vraag een adviesgesprek aan. De adviseur neemt jouw wensen met je door en past het pakket aan op basis van jouw woning. Daarna ontvang je een advies met offerte op maat en kun je beslissen of je ons ook de opdracht geeft voor de uitvoering.
Stap 3: Laat de maatregelen uitvoeren. Wanneer je ons de opdracht geeft organiseren wij dat de aannemer bij jou aan de slag gaat en zorgen ervoor dat de uitvoering soepel verloopt.
Stap 4: Na de oplevering en betaling van de laatste factuur kun je de subsidie aanvragen. Aanvragen doe je op de website van de RVO. Je krijgt van ons alle documenten die je nodig hebt.

Subsidie loopt tot en met 2020

In 2019 en 2020 is er in totaal € 84 miljoen beschikbaar voor isolatiemaatregelen. Wanneer de pot eerder leeg is, stopt de subsidie ook.

Wil jij er op tijd bij zijn? Maak dan nu een afspraak met onze adviseur.


Online adviesscan

Ontdek welke energiebesparende maatregelen er mogelijk zijn

Naar de quickscan

Contact

Voor al je vragen, wij staan voor je klaar!

Neem contact op